Po rakach czas na śledzia – surströmming

nl.wikipedia.org nl.wikipedia.org
Sierpień, a właściwie jego trzeci czwartek, to również czas kolejnej szwedzkiej kulinarnej tradycji – jedzenia kiszonego śledzia.
Kolega jeździ motocyklem po Europie. Napisał do mnie dwa dni temu, że jada różne regionalne smakołyki będąc w danym kraju, ale to czego, posmakował w tym roku w Szwecji było najgorszą rzeczą jaką miał dotychczas w ustach w całym swoim życiu: mowa o bohaterze dzisiejszego artykułu – kiszonym/sfermentowanym  śledziu.
 
 
Rzeczony surströmming zanim nim się stanie, łowiony jest wczesną wiosną oraz zalewany solanką oraz pozostawiany sam sobie i procesowi naturalnej fermentacji w drewnianych beczkach. Do sprzedaży dopuszczane po zapuszkowaniu. Problem jest w tym, że w puszkach śledzie nadal fermentują, co doprowadza do naturalnego „puchnięcia” puszek.

Owieranie surströmming zalecane jest pod wodą  i raczej tę formę się praktykuje, bowiem sledź wydziela „zapach”, który jest ciężki do zniesienia nawet gdy nie jest się kobietą w ciąży. Ze względu na możliwość wybuchu puszki, jeśli otwiera się ją na świeżym powietrzu powinno się to zrobić w folii.
Transport samolotowy tego rarytasu jest zakazany, gdyż grozi wybuchem. Nie chcę myśleć co byłoby gdyby na wysokości w pierwszych minutach lotu swąd dostał się do klimatyzacji. Myślę, że większość pasażerów poprosiłaby o awaryjną procedurę aby móc oddychać za pomocą masek tlenowych.
Podobnie niektóre komuny domów w Szwecji zakazują otwierania puszek w domach. Wymaga tego szacunek do współmieszkańców oraz skuteczność systemu wentylacyjnego.

Gdy już puszkę zdołamy otworzyć zajadmy ze smakiem próbując nie zwymiotować od samego aromatu. Zawsze można zrobić to zatykając nos, ale wówczas nie czujemy smaku.
Tradycyjnie, jak to w Szwecji, śledzia jemy z ziemniakami, cebulą, śmietaną na kruchym pieczywie. Oczywiście popić należy wódką, snapsem, piwem lub jak wikingowy twardziel – mlekiem.

www.lolaakinmade.com

Ponizej filmik, który pokazuje tradycyjną szwedzką ucztę śledziową. Zauważcie, że jedzą go również z uśmiechem na twarzy dzieci. To jest dopiero przywiązanie do tradycji! Zastanawiam się nawet czy nie za bardzo naciągane. 


 
Nie miałam okazji spróbować dotychczas  surströmming  i  potrzeby nie odczuwam. Pozostanę przy najlepszym na świecie łososiu.
 
Zastanawiam się też, czy w Polsce mamy coś co mogłoby być ochydą dla obcokrajowca? Hmm… polska kuchnia jest zbyt pyszna aby doszukać się takiej potrawy. Może bigos? Też śmierdzi specyficznie a do tego kapusta jest kiszona.
A może nasz polski tatar? Surowe mięso z surowym jajkiem może obrzydzać ale czy tak w rzeczywistości jest?

Skomentuj

Pola oznaczone gwiazdką (*) są obowiązkowe. Twój adres e-mail nie będzie widoczny na stronie.

Popularne

  • 1
  • 2
  • 3
Poprzedni Następny
EMIGRACJI CIĄG DALSZY

EMIGRACJI CIĄG DALSZY

Temat powraca jak bumerang wraz z dzisiejszą Rzeczpospolitą, która już a okładce powala nas liczbami

24-09-2014 Wyświetleń:48765 Blog

Czytaj więcej
3,2,1... start! to już za 3 dni

3,2,1... start! to już za 3 dni

Już za chwileczkę, już za momencik. Pogoda sprzyja więc, mam nadzieję, do zobaczenia w Darłowie? 

18-07-2014 Wyświetleń:13626 Blog

Czytaj więcej
Szwecja mówi nam precz?

Szwecja mówi nam precz?

I proszę. Nie da się inaczej. Pozostajemy w temacie emigracji i wyborów. Dziś, 2 dni po ogłoszeniu wyników wyborów parlamentarnych w Szwecji, większość przeciera oczy ze zdumienia. Oto, uważana za humanitarną...

16-09-2014 Wyświetleń:11174 Blog

Czytaj więcej
Midsommar - najważniejsze święto w roku.

Midsommar - najważniejsze święto w roku.

Pojutrze Szwedzi ochodzić będą Midsommar. Święto właściwie, mam wrażenie, najważniejsze. Dlaczego? 

18-06-2014 Wyświetleń:10742 Blog

Czytaj więcej
pożegnajmy zimę w Noc Walpurgii czyli Valborgsmässoafton

pożegnajmy zimę w Noc Walpurgii czyli Va…

W noc z 30 kwietnia na 1 maja w Szwecji rozpalane są ogniska. Ogień skierowany jest ku niebu.

30-04-2014 Wyświetleń:9823 Blog

Czytaj więcej
komunikacja w Goeteborgu

komunikacja w Goeteborgu

Gdy wylądujecie szczęśliwie na lotnisku w Goeteborgu i wyjdziecie na zewnątrz, zobaczycie zapewne autobus pomalowany w ładną tęczę. To Wasz pierwszy cel podróży. 

11-07-2013 Wyświetleń:9482 Blog

Czytaj więcej
Oto on: Kapitan Józef Solski

Oto on: Kapitan Józef Solski

Czy wspominałam już, że marzenia się spełniają? Oto dowód. Przeczytajcie o moim spotkaniu z kapitanem Solskim, o którym pisałam czas jakiś temu tu.

19-06-2014 Wyświetleń:8694 Blog

Czytaj więcej

O MNIE

Z czym kojarzy Ci się Skandynawia? IKEA? Zimny klimat, zimni ludzie? VOLVO? Chcesz dowiedzieć się więcej o naszych północnych sąsiadach?   Chcę pokazać Wam Szwecję, ale nie taką z przewodników -  widzianą oczami...

20-02-2014 Wyświetleń:8688 Uncategorized

Czytaj więcej
Påsk a polska hipokryzja

Påsk a polska hipokryzja

Szwecja jest w 65% krajem ateistycznym, Polska natomiast w 87% krajem katolickim.

16-04-2014 Wyświetleń:8125 Blog

Czytaj więcej
Karl Ove Knausgård, Min kamp, Moja walka. Powieść 1.

Karl Ove Knausgård, Min kamp, Moja walka…

Twarda oprawa i twardy język. Twarde życie. Skandynawskie, chciałoby się powiedzieć. "Min Kamp" to po norwesku " Moja walka" - to walka autora. Z życiem. 

04-06-2014 Wyświetleń:7255 Blog

Czytaj więcej
25 marca - Våffeldagen - Święto Gofra

25 marca - Våffeldagen - Święto Gofra

Szwedzi uwielbiają słodycze. To już wiemy. Odnajdują każdą sposobność na podarowanie sobie przyjemności i dorobienie do tego odpowiedniej tradycyjnej teorii. Za to ich kochamy, nieprawdaż?

25-03-2015 Wyświetleń:7063 Blog

Czytaj więcej
Szwedzka motoryzacja już tylko na papierze

Szwedzka motoryzacja już tylko na papier…

Szwedzkich marek nikomu nie trzeba przedstawiać. Ubieramy się przecież w Zarze i H&M, mieszkania urządzamy w marketach IKEA, Jula czy sklepach DUKA, pijemy wódkę Absolut, a gdy musimy zrobić porządek...

09-09-2014 Wyświetleń:6983 Blog

Czytaj więcej